Zeepaardje in Oosterschelde

by on augustus 19, 2014

Zeepaardje in Oosterschelde ( Nederland)

Tijdens een nachtduik bij de Bergse diepsluis een zeer korte maar bijzondere ervaring gehad met deze zeker 15 cm groot zeepaardje.

In het schijnsel van de focuslamp van mijn buddy Rene Weterings zag ik plotseling het silhouet opduiken. Na ongeveer 15 min was hij even snel weer verdwenen in de nacht. Helaas is het zeepaardje blijkbaar op doorreis en daarna niet meer gezien door ons.

Informatie  over Diersoort:

Een zeepaardje is een vis; het lichaam is sterk zijdelings afgeplat, het hoofd lijkt wel op dat van een paard en heeft een lange snuit. De buik is bol, de staart is lang en oprolbaar, en kan als grijporgaan worden gebruikt. Een staartvin ontbreekt. De vis heeft geen schubben maar rijen knobbels of stekels, beenringen genoemd. Hierdoor heeft een zeepaardje zowel een inwendig als uitwendig skelet, en is voor veel dieren te hard om op te eten. Een zeepaardje zwemt rechtop, en beweegt langzaam. De rugvin wordt gebruikt voor stuwing. De borstvinnen, die erg hoog geplaatst zijn, vlak achter de kieuwdeksels, worden gebruikt om te sturen. Als een van de weinige vissen kan een zeepaardje ook ook loodrecht naar boven en naar beneden zwemmen. De beide ogen kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen zodat niet het hele lichaam gedraaid hoeft te worden om iets te volgen. Ook kan het zeepaardje van kleur veranderen, en zelfs patronen en tekeningen aannemen.

Er zijn 35 soorten zeepaardjes bekend, die in grootte variëren van 2 cm (het dwergzeepaardje) tot meer dan 30 cm. Er zijn blauwe, groene en knalgele soorten, maar de meeste zijn bruingroen van kleur. Hiermee valt een zeepaardje niet op tussen de waterplanten waar ze tussen leven. Met de staart grijpt het zeepaardje zich vast aan wieren, zeegrassen of koralen. Vaak hangt hij met de staart gekruld om een plantenstengel mee te deinen met het water.
Seahorse in the Oosterschelde (Netherlands)

During a night dive at the Bergse diepsluis I had a short but very special experience with these at least 15 cm seahorse. In the light of my buddy (Rene Weterings) dive light I suddenly saw the silhouette appear.After about 15 minutes he was gone in the night just as quickly as he came. Unfortunately, the seahorse apparently is moving and we have seen him anymore.